X Jornades de Comerç Just i Consum Responsable
divendres 11 i dissabte 12 de març del 2011

Centre Cívic Convent de Sant Agustí
Pl. Acadèmia, s/n, Barcelona.
<M> L1 Arc del Triomf / L4 Jaume I

Alimentació i salut. Polítiques per a la Sobirania alimentària.

L’alimentació està avui en mans d’un petit nombre d’empreses multinacionals que decideixen què mengem, com es produeix i qui ho produeix. Quines són les conseqüències en la salut del model alimentari que l’agroindústria afavoreix tant aquí com al Sud? Què ens aporten els aliments agroecològics respecte als productes de l’agricultura industrial? Si som el que mengem, com introduir aquesta visió en la salut pública? En la recerca d’alternatives en el consum més sanes, més respectuoses amb el medi ambient i més justes, la transformació i comercialització dels aliments pagesos és un altre dels punts pendents. Quina és la situació a Catalunya i Europa? A reflexionar sobre aquestes qüestions van dirigides aquestes jornades.

Divendres 11 març

17.30h a 19h
Els tòxics químics en l’alimentació: l’impacte de l’agricultura intensiva sobre la nostra salut

Nicolás Olea
Catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada. Coordinador d’Investigació de l’Hospital Clínic de Granada. Autor de nombroses publicacions, resultat de les seves investigacions a nivell nacional i internacional sobre els efectes dels tòxics químics sobre la salut.

19.30h a 21h
Producció de soja transgènica al Paraguai: conseqüències en la salut i l’economia de la població local

Quintín Riquelme
Sociòleg i director del Centro de Documentación y Estudios (CDE) del Paraguai. Activista i autor de diversos estudis sobre conflictes agraris i moviment camperol al Paraguai.

Dissabte 12 març

10.30h a 12h
Aliments agroecològics vs aliments d’agricultura industrial: diferències nutricionals i sobre la salut
Pilar Parra
Biòloga i terapeuta nutricional, membre del CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris). Ha escrit nombroses articles sobre nutrició i alimentació ecològica.

12.30h a 14h
Polítiques de salut pública i alimentació. Quins són els reptes? Quines demandes cal que fem?
Miquel Porta
Doctor en medicina i catedràtic de salut pública de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Coautor del llibre ‘Nuestra contaminación interna. Concentraciones de compuestos tóxicos persistentes en la población española‘.
Carme Valls
Llicenciada en Medicina i vicepresidenta del CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris), on dirigeix el programa ‘Dona, Salut i qualitat de Vida’. Professora de la Universitat de Barcelona i ex-diputada al Parlament de Catalunya pel PSC-Ciutadans pel canvi.

Polítiques públiques cap a la Sobirania Alimentària: La venda directa i l’elaboració artesana d’aliments

17.30h a 18.30h
Venda directa i elaboració artesana d’aliments. Legislació i situació a Catalunya i Europa

Mikel Cormenzana
Pagès i president d’EHNE-Bizkaia. Activista i membre del la xarxa de producció i consum Nekasarea de Bizkaia.

19.00h a 21h
Taula rodona: Alternatives i experiències de transformació i comercialització dels aliments pagesos

Ana Rodríguez, pagesa i responsable de Desenvolupament Rural del Sindicato Labrego Galego.
Mikel Cormenzana, pagès i president d’EHNE-Bizkaia. Activista i membre del la xarxa de producció i consum Nekasarea de Bizkaia.
Representat de cooperativa Idoki (França)

Inscripció:
Per participar a les jornades us podeu inscriure gratuïtament enviant un correu electrònic a sensibilitzacio@xarxaconsum.org on indiqueu:
– Nom i cognoms
– Associació (també us podeu inscriure a títol individual)
– Correu electrònic

Organitza:
Xarxa de Consum Solidari
Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles (ASAP)
Espacio por un Comercio Justo