“Into Eternity” (Cap a l’eternitat)

75 min  |  Michael Madsen  |  2009  |  Dinamarca

Documental que planteja el debat ètic, polític i social al voltant de la construcció de cementiris nuclears.
Into Eternity es centra en la construcció d’Onkalo, el primer cementiri nuclear permanent, a Finlàndia. Cada dia a tot al món, grans quantitats de residus d’alt nivell radioactiu generats per les centrals nuclears es dipositen en magatzems provisionals, els quals són vulnerables a catàstrofes naturals o a desastres provocats per l’home.
En aquests moments s’estan construint a Finlàndia el primer cementiri nuclear permanent a través d’un complex sistema de túnels subterranis tallats en un subsòl de roca sòlida. Un cop els residus estan emmagatzemats, les instal·lacions s’han de tancar i mai tornar-se a obrir de nou, o al menys fins passats 100.000 anys, ja que és el temps que els residus continuen essent perillosos. Però, som capaços d’assegurar-ho? Com podem advertir als nostres descendents que els residus letals estan allà?
A rel de l’accident a la central nuclear de Fukushima, Michael Madsen ha declarat: “Els experts europeus han afirmat que un desastre com aquest no pot passar a Europea perquè no tenim terratrèmols o tsunamis. Tanmateix cal tenir en compte alguns factors: Japó ha sabut des del primer moment el perill a què s’exposava i ha construït la central d’acord amb aquesta consciència. Estaven equivocats. En altres paraules: no estem, repeteixo, tractant amb un desastre natural, sinó amb un error humà. Perquè fins i tot si penses que estàs construint quelcom a prova de terratrèmols de grau 11 a l’escala de Richter, mai sabrem si amb això n’hi haurà prou, de la mateixa manera que mai podrem imaginar els límits dels errors humans”.

+ info: web oficial /wikipedia / el documental del mes

El tràiler:

El documental sencer: