Michael Hardt i Antonio Negri  |  Paidós |  Barcelona  |  2005 (originalment publicat l’any 2000)

L’imperialisme, tal com el vam conèixer, probablement ja no existeixi, però l’imperi encara gaudeix de bona salut. Tal com demostren Michael Hardt i Antonio Negri en aquest agosarat llibre, l’imperi és el nou ordre polític de la globalització. Encara que és fàcil reconèixer les transformacions econòmiques, culturals i legals que estan succeint a tot el món, comprendre-les resulta més difícil. Els autors sostenen que hauríem de situar-les en el context de la nostra comprensió històrica de l’imperi, com un ordre universal que no accepta fronteres ni límits. El llibre mostra fins a quin punt aquest imperi que està sorgint és fonamentalment diferent de l’imperialisme propi de la dominació europea i de l’expansió capitalista característics d’altres èpoques. Així doncs, l’imperi actual es basa en elements del constitucionalisme nord-americà, amb la seva tradició d’identitats híbrides i fronteres en expansió.
“Imperi” identifica un canvi radical dels conceptes que conformen la base filosòfica de la política moderna, conceptes tals com els de sobirania, nació i poble. Els autors vinculen aquesta transformació filosòfica amb els canvis culturals i econòmics propis de la societat postmoderna, amb noves formes de racisme, noves concepcions de la identitat i la diferència, noves xarxes de comunicació i control, així com amb nous itineraris de migració.
Més que una anàlisi, “Imperi” constitueix sobretot una desenfadada obra utòpica de filosofia política. Estenent la mirada més enllà dels règims d’explotació i control que caracteritzen l’ordre mundial actual, procura establir un paradigma polític alternatiu: fixar les bases d’una societat global autènticament democràtica.

+ info:
· Recull d’entrevistes i anàlisis a elortiba.org
· Anàlisi d’Isidoro Cruz Bernal
· Anàlisi d’Alan Rush
· Entrevista a Antonio Negri

Anuncis