Per què de l’hort al mercat els productes s’encareixen fins a un 500 %?
Si tant agricultors com a consumidors consideren aquest preu abusiu, qui incrementa el cost?

Partint d’aquestes preguntes, els reporters del programa “Comando Actualidad” revelen què hi ha darrere del preu del tomàquet, de la carn, del peix o de la fruita que arriba a mercats i hipermercats.

L’equips del programa es trasllada fins als tres hivernacles d’un agricultor d’Almeria. La família, amb l’ajuda de molt pocs jornalers, conrea tomàquets raf, cherry i pera. No els paguen més de 0,50 €/kg de tomàquets, però al mercat els podem arribar a trobar a gairebé 4 €. Tot el tomàquet que la família no aconsegueix vendre per sobre dels 0,40 €/kg el llencen al contenidor.
Després l’equip es trasllada fins a la major distribuïdora de tomàquet de tota Europa, també situada a Almeria. En aquesta nau el reporter descobreix la figura dels corredors que treballen per als majoristes. I finalment apareixen els detallistes o fruiters.

El reportatge il·lustra amb claredat els marges de cada intermediari que participa en la cadena alimentària. Però què passaria si agricultors, ramaders i pescadors s’animessin a obrir botigues de venda directa al consumidor?
Amb aquesta pregunta al cap, el programa viatga fins Galícia, Aragó, País Valencià i Madrid per mostrar algunes iniciatives que comencen a sorgir arran de la crisi. Cada vegada hi ha més gent que tracta de donar sortida al producte final a un preu raonable per al consumidor i que el productor s’hi pugui guanyar la vida.

Podeu veure el programa clicant aquí.

Anuncis