pagesos de ciutat

Pagesos de Ciutat. Manual il·lustrat per fer hort en testos, jardineres i taules

Ester Casanovas  |  Viena Edicions  |  2014

L’any 2005 vaig començar a cultivar hortalisses en testos i des de llavors no he parat. Podeu escoltar-me al programa de ràdio “Pagesos de ciutat” i trobar-me impartint cursos i tallers d’hort urbà”. Aquesta és la dinàmica de l’Ester Casanovas que ha escrit aquesta guia, il·lustrada de forma molt descriptiva per Mercè Jara, on trobareu totes les claus per conrear l’hort sense sortir de casa i gaudir a taula de les verdures i hortalisses que heu collit al vostre balcó o terrassa.

Entrevista al número 11 de Bio Eco Actual (abril 2014):

Pagesos de Ciutat és una alternativa i un gest cap a l’autosuficiència alimentària. Retornar als orígens treballant el nostre hort és avançar com a persona?

Sense cap dubte! En moltes ocasions, és l’hort precisament el que t’obre els ulls envers la natura, l’alimentació saludable i fa que et plantegis temes en els que abans ni hi havies pensat. A més, tot et va arribant d’una manera natural i gens forçada, que és potser la millor manera d’anar assimilant aquests canvis que s’aniran incorporant a la nostra vida.

En una societat on el suposat equilibri està basat en el control, creus que ens seguiran deixant conrear enciams en un test?

En aquests moments ja s’està discutint a nivell europeu la prohibició d’intercanviar llavors d’hortalisses de varietats autòctones. Les que s’han cultivat sempre a casa nostra, que no tenen amo sinó que són patrimoni de tothom. Ens rebel·larem!

En ciutats com Vancouver o Nova York hi ha una clara tendència als horts urbans: comunitaris, escolars, privats. Va guanyant terreny l’agricultura urbana al nostre país?

Cada vegada més, perquè ara, la pràctica de l’horticultura urbana ja no és una activitat que la societat associa amb el jubilat que així fa passar l’estona. Hi ha un moviment important de recuperació d’espais i solars abandonats i molts col·lectius que s’organitzen per donar-los una utilitat. Només caldria que l’Administració fos més oberta al respecte i entengués que la cessió d’aquests espais reporta beneficis al veïnat que s’hi involucra i alhora els estalvia part de la despesa municipal de neteja i manteniment.

+ info:
· blog d’Ester Casanovas
· Viena Edicions
· Fitxa (català)
· Ficha (castellano)
· Fragment (català)
· Fragmento (castellano)