superaliments

Els superaliments són fruites i vegetals amb un valor nutricional (*) molt alt que contenen molts antioxidants, proteïnes, àcids grassos essencials, minerals, fibra i altres nutrients essencials beneficiosos per a la salut. La majoria dels superaliments contenen molts micronutrients valuosos i ens aporten poques calories. Són excepcionalment beneficiosos per a la salut, ja que redueixen el risc de tenir malalties cròniques i infeccions, i a més aporten molta energia, ajuden a depurar el cos, milloren la salut física i allarguen l’esperança de vida.
En general, per protegir la “súper” qualitat i integritat d’aquests nutrients, un superaliment ha de ser orgànic i cru o molt poc processat.
Cada vegada es parla més dels superaliments i, tot i que s’estan posant de moda els superaliments exòtics i amb noms desconeguts, no hem de menysprear ingredients locals que també encaixen en aquesta categoria.
Cal aclarir, però, que no hi ha una definició legal sobre el terme superaliment i, precisament per això, des del 2007 la comercialització de productes com a “superaliments” està prohibida a la Unió Europea si no va acompanyat d’especificacions mèdiques que hi donin suport científic.

(*) El valor nutricional és la relació entre les calories i els micronutrients que aporta un aliment

+info:
· Viquipèdia
· “Superaliments, els aliments del futur” (Ets el que menges, 10.06.2014)
· “Superaliments petits però poderosos” (Ara, 14.02.2016)
· “Existeixen els superaliments?” (Júlia Farré)
· “Superaliments” (Abel Mariné, El Punt Avui, 22.07.2016)
· “Superaliments de sempre, tendència d’avui” (Marian Torres, Bio Eco Actual, 29.08.2016)
· “Els 10 superaliments per estar en plena forma!” (Ets el que menges, 11.06.2012)
· “Els 10 superaliments de casa nostra” (Vilaweb, 30.04.2016)
· “10 superaliments amb els que enriquir de proteïnes i vitamines la dieta” (Gastronosfera, 11.11.2014)
· “Què són els superaliments i com els podem cuinar?” (TV3, 18.02.2016)
· Superalimentos.es