Revista “Aliment” (Crític, 2023)

“Aliment” és l’onzena revista anual monogràfica de Crític. En les seves 144 pàgines de reportatges, d’entrevistes, d’articles d’opinió i també d’infografies i d’imatges a doble pàgina, la publicació reflexiona sobre la crisi alimentària de la nostra societat, una crisi que no és conjuntural sinó estructural, i afecta tant la producció d’aliments (pagesos, ramaders, pescadors…) com la manipulació, la distribució i el consum.

Dirigida per Laia Soldevila i coordinada per Jordi de Miguel, la revista s’estructura en quatre grans blocs: llavor, terra, menjar i reaprofitar, que són quatre moments del cicle de l’alimentació.

A la revista hi ha entrevistes amb Carlo Petrini (fundador del moviment Slow Food), Pep Riera (històric dirigent de la Unió de Pagesos), Marta G. Rivera Ferre (experta en sistemes alimentaris) i Ada Parellada (cuinera i propietària del restaurant Semproniana).
A més, hi ha articles i reportatges de Javier Guzmán (director de l’ONG Justícia Alimentària), Santiago Alba Rico (filòsof i assagista), María Sánchez (veterinària i escriptora) Vanesa Freixa (ramadera i activista rural), Marta Tafalla (doctora en Filosofia), Martí Sales (escriptor i músic, autor del llibre de relats “Aliment“, 2021), Gustavo Duch i Patricia Dopazo (editors de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas), Pino Delàs (pagès i impulsor de la granja de porcs ecològics Llavora), Gerard Batalla (pagès de “Som lo que sembrem“), Rosa Binimelis (sòcia de la cooperativa Arran de Terra), M. Luz Talavera i Francesca Zapater (sanitàries del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Josep Cabayol, Siscu Baiges i Ester González (periodistes), Carina Bellver (periodista), Vandana Shiva (filòsofa i activista ecofeminista), Carolyn Steel (arquitecta i assagista) i Maria Nicolau (cuinera). També hi ha infografies sobre els impactes en la cadena alimentària, sobre els forats negres de les macrogranges i sobre el gran negoci de la distribució d’aliments.

L’acte de presentació de la revista ha tingut lloc el 18 de juliol de 2023 amb la directora de la revista, Laia Soldevila, i el coordinador editorial, Jordi de Miguel, i El pòdcast de Crític, presentat per la periodista de Crític Laura Aznar, l’escriptor i músic Martí Sales i la periodista Ana Polo.

Articles relacionats publicats a Crític durant els darrers anys:

“Ni pagesos ni ciutadans lliures amb cuina pròpia” (Gerard Batalla, 08.09.2023)

Entrevista a Pep Riera: “Ara la terra és per especular, no és per treballar-la” (08.09.2023)

Entrevista a Carlo Petrini: “Polititzar l’alimentació és clau per combatre el desastre ambiental” (30.06.2023)

“Menjar és un acte polític? Cinc preguntes (amb resposta) sobre sostenibilitat alimentària a Barcelona” (Helena Martín, 13.10.2021)

Entrevista a Marta G. Rivera Ferre: “El nostre model alimentari fa aigües per tot arreu” (10.05.2022)

Entrevista a Maria Nicolau: “El capitalisme ha extirpat la cuina del centre de les nostres vides” (21.12.2020)

Entrevista a Vanesa Freixa: “L’alimentació és l’origen de molts dels problemes que tindrem” (11.03.2021)

“Cinc coses que no t’han explicat sobre l’impacte de la teva alimentació” (Gustavo Duch i Carles Soler, 17.10.2018)

“Què cal saber de la producció de la carn des d’una perspectiva política” (Gustavo Duch, Patricia Dopazo i Carles Soler, 24.07.2019)

“Per què les macrogranges també són un problema a Catalunya” (Manel Riu, 18.01.2022)

“‘Omertà’ a la indústria càrnia” (Javier Guzmán, 19.01.2022)

“El mapa de les macrogranges més contaminants de Catalunya” (Manel Riu, 30.01.2023)

“Desconstruir els plaers de la carn” (Ariadna Nieto Espinet i Silvia Valenzuela Lamas, 15.05.2020)

“Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària” (Gustavo Duch i Carles Soler, 25.11.2015)

Entrevista a Gerard Batalla: “Aquesta crisi ens obliga a preguntar-nos com produïm el que mengem” (07.05.2020)

Entrevista a Vanesa Freixa: “El món rural no s’adona del menyspreu que pateix” (06.07.2023)

“Per què ser jove i pagès és una missió (quasi) impossible” (Mar Carrera, 29.04.2022)

“Guia fàcil per alimentar-nos de forma sostenible cada dia” (Laia Serra Valls, 14.09.2021)

“Mites alimentaris que cal desmuntar abans dels àpats de Nadal” (Mar Calpena, 17.12.2020)

“Amb animals o sense animals?” (Gustavo Duch, 18.10.2022)

“Aliments bons, justos i sans per a tothom” (Vanesa Freixa, 13.04.2022)

“Carn o verdures? Aliments amb ideologia política” (Vanesa Freixa, 23.07.2021)

“Del gluten a la soja: desmuntant 6 postveritats alimentàries” (Carina Bellver, 24.07.2017)

“L’emergència climàtica amenaça el cafè” (Manel Riu, 23.12.2021)

“El preu dels aliments: un argument que no té valor” (Gustavo Duch, 08.09.2022)

Entrevista a Daniele Rossi: “Un aliment ecològic també pot ser més barat; la clau és eliminar intermediaris” (30.11.2021)

“Com contribuir a la sobirania alimentària del Sud global a través del comerç just” (Manel Riu, 12.05.2022)